Atene

Seilskuten Atene. Her fotografert i sitt hjemmelige farvann på den svenske vestkysten. Fotograf: Nordevent GmbH - Nordevent GmbH -  CC BY-SA 2.0

Seilskuten Atene. Her fotografert i sitt hjemmelige farvann på den svenske vestkysten. Fotograf: Nordevent GmbH - Nordevent GmbH - CC BY-SA 2.0

Skipet ble bygget i 1909 på Fredriksöens verft i Svendborg av den kjente J.Ring Andersen som sparte. Den første eieren var M. Rasmussen på Strynö og det nybygde skipet ble kalt Emanuel. Eieren kom til Emanuel tidlig i 1916 da hun sannsynligvis ble solgt til Norge. Hun forsvant fra den danske skiplisten.

De nye eierne av Risør Herman Jensen og Chr. Wintermark kalt fartøyet til Mull. I 1921 ble Mull solgt til et partifartsselskap i Tången (Sverige).

Johan Albert Amandusson ble hovedredaktøren. Nytt navn ble Anna Lisa etter eierens adoptivdatter. Skonneren hadde da en 35 kr motor.

I 1923 solgte partileder Anna Lisa til et rederi på Hovenäset med skipperen Hilding Vilhelm Johansson som hovedfartøyer.

En gang i 1927 brøt Anna Lisa ned og ble bortført fra skipets register. Men i 1928 var hun i Björkenäs verft for reparasjon og deretter omorganisert til galeas.

Eskil Mattias Johansson, Hovenäset, kjøper skipet i 1929 og døper henne til Wanda og blir deretter gjeninnført i skipets register.

I 1933 fikk Wanda Bohus Malmön som hjemhavn med Carl Julius Eriksson som hovedredning. Ny motor på 50 hkr. fikk Wanda i 1937. Carl Elof Eriksson overtok hovedredaksjonen i 1944.

Wanda ble solgt i 1956 til Ture W Larsson og andre. Gerlesborg. Disse solgte henne i 1961 til forfatteren Sune Broberg, Göteborg, som ville bruke kystens minste bergkonstruksjon som et gledefartøy. Men året etter kjøpte John Stefanus Andersson i 1962 båten, re-designet for jakt og pleide å transportere fiskeavfall.

I 1965 kjøpte Einar Karlsson, Kungsviken, via Sigw. Carlsson, Källö Knippla, skipet og så døpt det til Athen. Brukte den vakre klippen som en lystbåt og rigget om Athen for å være skonner.

I 1980 kjøpte den nylig dannede foreningen m / s Atene skipet Atene av Einar Karlsson. Foreningen har siden renovert skipet for å få det så mye som originalen som mulig og i samsvar med Transportstyrets krav. I 1990 var Athena i Hällevikstrand gård for å få frem sitt tidligere utseende. Sternskipet ble reist og Athen måtte hoppe igjen.

Den største renoveringen ble gjort i 1996 på Strandby Værft i Danmark. Atene fikk en ny kjede, forandret de fleste bøtter og fikk helt ny dekorasjon. Hun ble som ny. Vi hadde tidligere renovert riggen og mottatt den så mye som originalen som mulig.

Vinteren 2002/2003 var tiden for det neste store prosjektet. Begge jakker ble erstattet av to nye, nye hovedmaskiner ble installert og hytta ble renovert.

Det er foreningens håp og overbevisning at Athen, skipet fra 1909, vil seile i mange år ennå.

SPESIFIKASJON

  • Name: ATENE

  • Klasse: B

  • Nasjonalitet: Sverige

  • Byggeår: 1909

  • Hjemmehavn: Skarhamn, Sverige

  • Rig: Gaff Schooner 2

  • Høyde: 21,39 m

  • Skroglengde: 23,60 m

  • Angitt av: Foreningen M / S Atene